Van zorgen voor, naar zorgen dat

In de Stentor van 16 november, de dag van de intocht van Sinterklaas met zijn Pietenschare beladen met cadeautjes, schetst Merten Simons een helder overzicht van de sociaal-economische positie van Zutphen. Ook wethouder Mathijs ten Broeke lijkt te rekenen op cadeautjes, blijkens zijn opmerking “dat Den Haag de problemen eindelijk gaat zien”.

In de Stentor van 16 november, de dag van de intocht van Sinterklaas met zijn Pietenschare beladen met cadeautjes, schetst Merten Simons een helder overzicht van de sociaal-economische positie van Zutphen. Ook wethouder Mathijs ten Broeke lijkt te rekenen op cadeautjes, blijkens zijn opmerking “dat Den Haag de problemen eindelijk gaat zien”.

Na aandringen van de raad, heeft het vorige college begin 2018 bureau Berenschot opdracht gegeven om alle uitgaven en inkomsten in kaart te brengen op het gebied van het sociaal domein; hier zijn de wetten Werk en Inkomen, Maatschappelijke Ondersteuning en Jeugdzorg van toepassing. Twee maanden na het verstrekken van de opdracht zaten wij, VVD, Groen Links, SP en PvdA aan de formatietafel. Dat er financieel bijgestuurd moest worden was duidelijk en gezamenlijk is besloten dat van de bezuinigingen 70 % op het gebied van het sociaal domein moest worden gevonden. Dat kwam niet uit de lucht vallen want al enige jaren is er op dat terrein telkens weer bijgesprongen en zijn maatregelen verruimd of toegevoegd.

Zutphen heeft jarenlang een (te) ruimhartig sociaal beleid gevoerd, zeker in vergelijking met omliggende gemeenten. Dat maakt Zutphen een aantrekkelijke stad. Enerzijds is het goed dat alle mensen zich welkom voelen in de gemeente Zutphen, maar als dat vervolgens leidt tot een te eenzijdige bevolkingsopbouw dan ontstaat je eigen probleem en ga je als het ware ten onder aan je eigen proces.

Een gezonde gemeente is in balans en heeft een divers opgebouwde bevolking met lage, midden en hoge inkomens.

Het verhaal achter het overzicht in de Stentor laat zien dat de huidige situatie niet houdbaar is: tegelijkertijd een hoog percentage inwoners dat vraagt om hulp en inkomensondersteuning én uit eigen beweging regelingen aanbieden die ruimer zijn dan landelijk gemiddeld, is natuurlijk voor geen enkele gemeente vol te houden.

We zullen in Zutphen niet zomaar in andere verhoudingen terecht komen, maar deze zullen over een aantal jaren wel een ander beeld laten zien. Na jarenlange inzet op een zeer hoog percentage sociale woningbouw, is mede op aandringen van de VVD in de voorgaande raadsperiode daadwerkelijk besloten tot een verandering en meer te gaan bouwen voor de duurdere sector. Dit maakt doorstroming van de huidige inwoners mogelijk en een toename van meer draagkrachtigen van elders.

Bij de veranderingen in het sociaal domein staat het principe centraal dat we bewegen “van zorgen voor, naar zorgen dat”. Dit zal nog meer verschuivingen teweeg gaan brengen. De VVD blijft oog houden voor wie geen andere keuze heeft, maar het beleid is gericht op meedoen en liefst op eigen benen staan. De VVD waakt ervoor dat we niet terugvallen en verder gaan op de oude voet. Wij hebben het lef om te kiezen en (verder) te bezuinigen en regels om te buigen. Ook al raakt dat diegenen die daar het meest afhankelijk van zijn. Het is niet alleen een politiek maar ook een maatschappelijk probleem. Daar zoekt de VVD dan ook naar veranderingen.

Daarbij is het logisch dat we bijsturen tot een niveau dat landelijk gezien normaal is—vóórdat we rekenen op de stoomboot uit Den Haag.


Tekst namens de fractie, Antje van Dijk

Link naar het artikel van de Stentor:
https://www.destentor.nl/zutphen/waarom-heeft-zutphen-het-financieel-gezien-zoveel-moeilijker-dan-andere-gemeenten~ae43caa6/