VVD stemt tegen "Struisvogelbegroting"

Tijdens de begrotingsraad heeft de VVD iets gedaan wat al jaren niet meer is voorgekomen: de VVD stemde tegen de begroting.

De programmabegroting is de financiƫle uitwerking van beleid. Het is het kader voor het volgende jaar. Tegen de begroting stemmen is dus niet zomaar iets. Toch heeft de VVD hier goede redenen voor. In de nieuwe begroting worden alle taakstellingen om in control te zijn teruggedraaid. Allerlei budgetten, voornamelijk in het sociaal domein, worden verhoogd met geld. Het hele overschot voor het jaar 2023 komt met alle investeringen terecht op 0 euro. Dat terwijl de middeninkomens daar niks van terug zien.

Tijdens de begrotingsraad uitte VVD-fractievoorzitter Jorn Lok zijn zorgen over de nieuwe begroting: "Als je deze begroting leest dan lijkt het bijna alsof we niks hebben geleerd van de afgelopen jaren. We bouwen buffers en potjes. We strooien met geld voor allerlei linkse hobby's alsof het niet op kan."

De VVD acht het zeer onwenselijk om zoveel geld ineens uit te geven. Zonder visie, zonder over de uitvoering na te denken. Maar de echte doorslag kwam toch wel doordat het college en de coalitie deze zorgen totaal niet serieus leken te nemen. Alle amendementen van de oppositie werden dan ook van tafel geveegd. Dit negeren van zorgen vanuit meerdere partijen maakt deze begroting dan ook een struisvogelbegroting. Je kop in het zand steken en dan lijkt er niks aan de hand. "Ik voel mij totaal niet serieus genomen", vervolgt Lok.

De VVD blijft zich inzetten voor een solide begroting en gezonde financiƫn.