VVD ontevreden over proces Kattenhavestraat: "De belastingbetaler draait hiervoor op"

De Kattenhavestraat is al jaren een onderwerp van discussie. In 2021 werd het bestemminsplan vastgesteld, maar de eerste plannen en opties stammen al uit 1988. Nu lijkt eindelijk aan dit proces een einde te komen.

In 2021 werd een bestemmingsplan voor de Kattenhavestraat vastgesteld, waarbij er een plan werd vastgesteld voor het bouwen van 4 grondgebonden woningen in het duurdere segment. Omwonenden die niet tevreden waren over dit plan, stapten naar de Raad van State met de bewering dat de zichtlijnen onvoldoende beschermd zouden zijn. De Raad van State gaf de bezwaren geen gelijk, behalve op het punt dat de juridische onderbouwing vanuit de gemeente omtrent de zichtlijnen onvoldoende was.

In de zomer van 2022 had het college hier een nieuw stuk voor paraat, maar wat bleek. Een meerderheid van de raad was ineens 180 graden gedraaid en vond dat het plan gewijzigd moest worden en dat er een bouwlaag vanaf moest. Ondanks dat het bestemmingsplan al was vastgesteld.

In de afgelopen weken sprak de raad over een zichtlijnenstudie die als gevolg van deze draai is gemaakt en over welke gevolgen het nieuwe plan heeft. Het plan is nu gewijzigd, waardoor je vanaf de plek op de IJsselkade de toren van de Walburgis net iets meer kan zien. Op andere plekken in heel Zutphen maakt dat niet uit, alleen op dit specifieke punt. VVD-fractievoorzitter Jorn Lok: "Deze discussie is verzakt tot een inconsistent en inconsequent principepunt dat je op één specifieke plek op de kade gedurende de maanden dat er geen blad aan de bomen is de Walburgistoren net iets meer kan zien. Daaraan moeten we nu geld van de belastingbetaler besteden."

Tijdens de raad van 20 februari hebben we eindelijk een klap gegeven op het plan. Een van de bouwlagen is eraf, maar wat zijn de gevolgen? Een paar ton aan schadeclaims die hoogstwaarschijnlijk gaan volgen, en de gemeente zet zich hiermee neer als onbetrouwbare partner. Een gemeente die plannen vaststelt en een jaar later ineens van gedachten verandert? Wat de VVD betreft een zeer onverstandige zaak.