Volgende stap in proces Hanzehof niet zonder kanttekeningen: "Een gemiste kans"

Tijdens de raad van 24 april heeft de gemeente raad de Bestuurlijke opdracht voor de Hanzehof aangenomen. Hiermee gaat de gemeente naar de volgende fase van het verbouwen van de Hanzehof en verder werken aan het toekomstbestendig maken. De VVD stemde voor, maar heeft grote kanttekeningen bij het geheel.

Raadslid Laura Werger hield haar maidenspeech over de Hanzehof en legt het pijnpunt bloot als het gaat om de Hanzehof en het cultuuraanbod. De huidige coalitie heeft het plan van Huis in de Stad afgeschoten en met deze bestuursopdracht wordt ook bepaald dat de bibliotheek in de Broederenkerk blijft. Dit terwijl de bieb zelf aangeeft het in de toekomst niet meer te kunnen bolwerken.

Met Huis van de Stad, ontworpen door een kundig architect, zouden alle partijen in het pand van de Hanzehof kunnen worden ondergebracht. Dit plan is nu definitief van tafel geveegd. "Wat een kans loop je dan mis als gemeente." aldus Werger.

Zelfs een amendement van ChristenUnie, Kies Bewust Lokaal en VVD voor een onderzoek naar een dergelijk scenario van een bieb buiten de Broederenkerk, waarbij de Broederenkerk een andere maatschappelijke functie zou kunnen krijgen, werd door de coalitie en door het college afgekeurd. Waarom? "Het staat nu eenmaal in het coalitieakkoord." klonk het.

De VVD heeft uiteindelijk voor de bestuursopdracht gestemd. Dit omdat vertraging van het proces een nog erger scenario is voor zowel de bibliotheek als de Hanzehof. Zij moeten door. De VVD wenst hen veel succes en volgt het proces op de voet.