VVD tegen lokaal vuurwerkverbod: "Absolute schijnveiligheid en pure symboolpolitiek"

Recent hebben GroenLinks, Partij van de Arbeid, D66, Partij voor de Dieren en de Stadspartij een initiatiefvoorstel aangekondigd om een lokaal vuurwerkverbod in te stellen. Hiermee zou vuurwerk afsteken binnen de gemeente verboden worden.

De VVD vindt dit een slecht idee om meerdere redenen:

- Een lokaal verbod is niet te handhaven. Daarvoor heeft Zutphen te weinig agenten en BOA's. Dit zagen we al eerder in Nijmegen waar een verbod al geldt.

- Een lokaal verbod zorgt voor het waterbedeffect. Mensen gaan simpelweg naar andere gemeenten toe om vuurwerk af te steken.

- Een lokaal verbod is niet effectief. Mensen gaan simpelweg net buiten de gemeentegrenzen op een veld vuurwerk afsteken.

VVD-fractievoorzitter Jorn Lok: "Dit voorstel is een absolute schijnveiligheid. Het lost vrij weinig op, terwijl je mensen die zorgen hebben over hun veiligheid wijsmaakt dat je hun problemen oplost. Dit is dus ook nog eens slecht voor het vertrouwen in de politiek."

De oplossing van de VVD is niet symboolpolitiek, maar echte concrete acties die wel werken. Vergroot het aantal BOA's, pas cameratoezicht toe in de gemeente en maak je samen met andere gemeenten hard voor meer agenten. Meer inzetten op handhaven is hierin de oplossing.