Gemeente moet juiste rol innemen in proces ziekenhuis

De aankondiging en sluiting van verschillende afdelingen van het Gelre Ziekenhuis maakt veel los. Niet alleen in Zutphen, maar ook in omliggende gemeenten. Het is heel begrijpelijk dat inwoners zich grote zorgen maken over de vraag of de gezondheidszorg straks nog wel op tijd geleverd kan worden. Ook de VVD vindt het belangrijk dat goede gezondheidszorg dichtbij beschikbaar is. Het liefst zien wij dat er geen afdelingen van het ziekenhuis gesloten worden. De realiteit is helaas anders.

 

Om zelf meer regie op het proces te krijgen en te onderzoeken wat er mogelijk is, heeft de gemeente aan verschillende experts informatie en advies gevraagd. Het gaat om lokale huisartsen, de directeur van de GGD, een advocaat met kennis van zorgwetten, adviseurs gespecialiseerd in de bedrijfsvoering van ziekenhuizen en bestuurlijke experts. Tijdens een raadsbijeenkomst op 8 mei kwamen deze experts uitleg geven. Bij deze bijeenkomst waren ook raadsleden van omliggende gemeenten en Kamerleden aanwezig. Vanuit de VVD Tweede Kamerfractie waren Judith Tielen en Erik Haverkort aanwezig.

 

De experts waren duidelijk in hun boodschap. De gemeente (en ook de Tweede Kamer) gaat niet over het ziekenhuis. De processen die tot op heden gevolgd zijn door het ziekenhuis verlopen volgens de geldende wet- en regelgeving. Wat de gemeente nu te doen staat, is kritisch het proces blijven volgen en constructief in gesprek blijven met het Gelre Ziekenhuis. Samen met alle zorgaanbieders moet een toekomstvisie ontwikkeld worden waarbij gekeken wordt naar de huidige ontwikkelingen in de zorg en de toekomstige zorgbehoefte in Zutphen. Dat kan alleen als je met elkaar in gesprek blijft en ophoudt met polariseren.

 

De uitleg en oproep van de experts is voor de VVD een bevestiging van het al eerder door ons ingenomen standpunt. We volgen het proces kritisch, blijven constructief en kijken naar wat wel kan. Wij gaan geen verwachtingen bij inwoners wekken die wij niet waar kunnen maken. De gemeente heeft geen mogelijkheden om zaken af te dwingen en bereikt meer met dialoog en inzet van het bestuurlijk netwerk.

 

Het optreden van een groot gedeelte van de gemeenteraad gisterenavond is voor de VVD dan ook onbegrijpelijk. In plaats van te luisteren naar de experts, gingen partijen en Kamerleden vanuit emotie preken voor eigen parochie. Het leek bijna een verkiezingsbijeenkomst. De experts, nota bene zelf uitgenodigd door de raad om uitleg te geven, werden geschoffeerd. Hun adviezen werden lukraak terzijde geschoven.


VVD-fractievoorzitter Lok: "De raad trekt wederom een veel te grote broek aan en staart zich blind op wat ze willen maar wat niet kan. In plaats van een passende rol in te nemen, wordt er alleen maar gepolariseerd en geschoffeerd. Niemand heeft hier baat bij. We worden niet meer serieus genomen als gesprekspartner en deze houding bewerkstelligt op de lange termijn helemaal niets. Om in de toekomst passende zorg te kunnen bieden in onze gemeente moeten college en raad samen optrekken met de zorgpartners, de regiogemeenten, de VNG, het ROAZ en ook het ziekenhuis. Alleen op die manier bereiken we wat voor onze inwoners.”