Zutphense raad stemt in met onhaalbaar vuurwerkverbod

Tijdens de raad van 5 juni heeft de gemeenteraad van Zutphen ingestemd met een lokaal vuurwerkverbod. Op voorhand hadden de indieners van GroenLinks, PvdA, D66, Stadspartij en Partij voor de Dieren al de meerderheid, dus het instemmen was een formaliteit. 

De VVD had al vooraf aangegeven geen voorstander te zijn van een vuurwerkverbod op lokaal niveau en herhaalde dat ook in de gemeenteraad. VVD-fractievoorzitter Jorn Lok: "Niemand in deze samenleving vind het normaal om prullenbakken op te blazen of dieren aan te vallen met rotjes. Maar deze zorgen moeten tegemoet getreden worden met haalbare daden. Niet met schijnveiligheden en symboolpolitiek."

Een lokaal vuurwerkverbod is niet te handhaven, zorgt voor het waterbedeffect en zal geen verschil maken. Lok vervolgt: "Dit voorstel is ook nog eens slecht voor het vertrouwen in de politiek. Je zegt als overheid iets te gaan doen maar dat je het niet kan waarmaken. Hoe kan een raad dat verkopen."

De VVD staat voor echte daden. Meer blauw op straat en het invoeren van cameratoezicht. Dat zorgt voor meer veiligheid en daar zal de VVD zich dan ook op richten.