Geld voor cultuur moet besteed worden aan lokale cultuur: "Dit beleid is niet uit te leggen"

In de raad van 11 december sprak de raad over het verstrekken van 76.000 euro aan een cultuurnetwerker en het op de kaart zetten van Zutphen in het buitenland. In dat voorstel staat naast het instellen van een cultuurnetwerker een subsidie van 20.000 euro voor een stipendium voor een expositie in Athene, om zo Zutphen in het buitenland op de kaart te zetten.

Op de website van de expositie valt te lezen dat eerder 100 bezoekers zijn geweest op een expositie in Athene. De VVD wil cultuur laagdrempelig en dichtbij. Zutphen op de kaart zetten in Athene is niet noodzakelijk en niet doelmatig. 

VVD-raadslid Laura Werger: "Het veel drinken van kopjes koffie, dat is wat er tot nu toe gedaan is, dat is een duur grapje. En als je 76.000 euro aan gemeenschapsgeld gaat uitgeven, moet je dat meetbaar kunnen maken om te laten zien waarom dat nodig is. En 20.000 euro betalen voor een expositie die bezocht is door 100 mensen in een stad van 1,3 miljoen inwoners is niet uit te leggen. De VVD wil de cultuurnetwerker nog het voordeel van de twijfel geven. Het stipendium geven we niet dat voordeel van de twijfel."

Het opmerkelijke is wel dat de organisatie die de expositie verzorgt de gemeente Zutphen al bedankt voor de donatie. Werger: "Dit strookt niet met wat de wethouder eerder heeft gezegd, namelijk dat de raad nog moet besluiten."

De VVD vind dat belastinggeld wat we besteden ten goede moet komen aan lokale cultuur. Daarom diende de VVD het amendement om de 20.000 euro voor de expositie in Athene te schrappen mede in. Dit amendement haalde het en dus wil de VVD de cultuurnetwerker het voordeel van de twijfel geven. Daarom stemde de VVD voor het geamendeerde voorstel.