Coalitie geeft onverminderd geld uit: “Belastingbetaler kan dit nog wel eens gaan voelen”

Afgelopen vrijdag besprak de raad de Voorjaarsnota met daarin de plannen voor 2025 en daarna. De gemeente krijgt de komende jaren minder geld vanuit Den Haag en toch blijft de coalitie nieuwe investeringen doen.

De #VVD wil gezond en verantwoord financieel beleid. Daarom werkten we samen met Burgerbelang, D66, CDA, Partij voor de Dieren en Kies Bewust Lokaal aan een amendement op om dit te realiseren zodat:

- De gemeente de komende jaren een sluitende begroting heeft; beleid dat al in gang is gezet door kan gaan (zoals een bewaakte fietsenstalling, een openbaar toilet en meer geld naar veiligheid);
- Tekorten die er zijn eerst gedekt moeten worden uit de bestaande middelen. We willen geen belastingverhogingen want dan schuiven we de rekening van het financiële wanbeleid door naar de belastingbetaler;

We dachten goede afspraken te hebben gemaakt met alle partijen. Helaas was de druk in de coalitie te groot en zagen Burgerbelang en D66 zich genoodzaakt om in minder dan een week tijd een 180 graden ander standpunt in te nemen. Een standpunt dat ver weg staat van de financiële principes waar ze vroeger voor stonden. D66 en Burgerbelang kopieerden met de andere linkse coalitiepartijen het amendement om er vervolgens aan toe te voegen dat de komende twee jaar tekorten tot ruim 4 miljoen euro zijn toegestaan en belastingverhogingen niet worden uitgesloten.

VVD-fractievoorzitter Jorn Lok: “Deze coalitie speelt het Kampioenschap paniekvoetbal. Alle belangrijke besluiten worden over de verkiezingen van 2026 heen getild. Het enige dat deze coalitie doet, is op de pof cadeautjes uitdelen aan inwoners. De rekening daarvan komt op het bord van de belastingbetaler terecht. Al die cadeautjes in het komende jaar zijn dus gewoon sigaren uit eigen doos. De VVD werkt niet mee aan dit soort praktijken en vindt het schandalig dat de slappe knieën van D66 en Burgerbelang maken dat onze inwoners mogelijk straks meer belasting gaan betalen.”