Prettig en betaalbaar wonen

Of je nu alleen woont in de binnenstad, op een boerderij in het buitengebied, samenwoont met je partner in De Hoven, met kinderen een huis met tuin hebt in Warnsveld of levensloopbestendig woont in Leesten: de VVD wil dat je overal in onze gemeente fijn woont. De vraag naar woningen in onze gemeente is groot. Niet alleen willen mensen van buiten graag hier wonen, ook onze eigen inwoners zijn op zoek naar een woning. De VVD wil dat iedereen een goede woonruimte kan krijgen. Of je nu starter bent, een laag inkomen hebt, ruimte voor je gezin zoekt of kleiner wilt gaan wonen. Voor iedereen moet er een passende woning zijn.

De VVD wil dit bereiken door in de komende 4 jaar tenminste 1.000 woningen bij te bouwen vooral voor starters, gezinnen en middeninkomens. Het gaat om zowel koop als huurwoningen waarmee we de doorstroming op onze woningmarkt willen bevorderen. Ook voor de VVD is bij nieuwbouw een zelfbewoningsplicht een passend middel om ervoor te zorgen dat onze inwoners meer kans maken op het kopen van een eigen woning. Voor de langere termijn tot 2034 wil de VVD minstens 3.200 woningen bijbouwen zodat onze gemeente kan groeien naar tenminste 57.500 inwoners. Deze groei is noodzakelijk want daarmee houden we onze voorzieningen op peil en zorgen we voor een toekomstbestendige gemeente die ook in de regio een rol van betekenis blijft spelen. Groei als middel voor een nog bloeiender en sterkere gemeente Zutphen is voor de VVD een zwaarwegend thema.

Wonen boven winkels is niet nieuw. Toch blijkt het soms moeilijk om dit te realiseren. De VVD wil wonen boven winkels mogelijk maken. Dit is van belang voor de leefbaarheid van onze oude binnenstad. Het moet voor pandeigenaren en ondernemers aantrekkelijk zijn om de ruimte boven de winkel bewoonbaar te maken.