Arbeidsmarkt en inkomen

Werk is van groot belang voor mens en samenleving. Werk zorgt voor verbinding met andere mensen en voorkomt een sociaal isolement. Wie werkt, investeert in zichzelf en in de toekomst van onze samenleving.

De VVD vindt het belangrijk dat iedereen een steentje bijdraagt. Niet iedereen is (altijd) in staat betaald werk te verrichten. Sommige mensen zijn afhankelijk van bijvoorbeeld de bijstand voor hun inkomensvoorziening. De VVD ziet het liefst dat mensen hier tijdelijk gebruik van maken en wil samen met hen werken aan het meedoen naar vermogen. Uiteraard is er altijd (financiƫle) ondersteuning voor mensen die dat nodig hebben, maar de VVD wil blijven inzetten op het zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen. De economische omstandigheden hiervoor zijn goed. Samen met het bedrijfsleven wil de VVD kijken hoe we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ook een kans kunnen bieden om een (vaste) baan te bemachtigen. Het Sociaal ontwikkelbedrijf gaat hierbij helpen en biedt kansen voor zowel werkgevers als werknemers.

De arbeidsmarkt verandert snel en daarom is een goede aansluiting tussen opleiding en arbeidsmarkt van groot belang. Het leren van een ambacht moet weer de normaalste zaak van de wereld zijn. Daarom wil de VVD initiatieven en ontwikkelingen stimuleren waar het bedrijfsleven en het onderwijs samenwerken om jongeren en zijinstromers een vak te leren.

Vrijwilligers zijn hard nodig. Wij willen aan de slag met nieuwe vormen van (betaald) vrijwilligerswerk, ook naast een bestaande baan of studie.