Zorg en sociaal domein

In Zutphen is de afgelopen jaren hard gewerkt om inwoners minder afhankelijk van zorg en ondersteuning te laten zijn. De VVD wil deze lijn voortzetten. Natuurlijk krijgt iedereen die dat nodig heeft (tijdelijk) ondersteuning, maar het doel is dat je het uiteindelijk zelf weer kunt.

De VVD wil graag dat de zorg dichtbij beschikbaar en bereikbaar is. Dat betekent dat we inzetten op het behoud van het ziekenhuis en een passend zorglandschap in de wijken. Dit willen we bereiken door de samenwerking tussen ziekenhuis, huisartsen, thuiszorg, wijkverpleegkundigen, jeugdartsen, ergo- en fysiotherapeuten en andere zorgaanbieders verder te bevorderen.

Het is niet altijd nodig om (meteen) zware zorg in te zetten. Soms is ‘Welzijn op recept’ voldoende. We streven ernaar om zoveel mogelijk algemene laagdrempelige (zorg)voorzieningen te realiseren. Maatwerk blijft mogelijk wanneer een algemene voorziening niet toereikend is.

Mantelzorger ben je tegen wil en dank. De VVD heeft dan ook diep respect voor de mantelzorgers en begrijpt dat het soms zwaar is. Goede respijtzorg blijft daarom van belang. Daarnaast heeft de VVD oog voor jonge mantelzorgers die vaak wat extra aandacht en een steuntje in de rug kunnen gebruiken.