Opgroeien en spelen

Ouders zijn primair verantwoordelijk voor de opvoeding van hun kinderen. Indien nodig is er hulp en ondersteuning beschikbaar om het gezin te ondersteunen. Dit betekent voor de VVD niet dat kinderen of jongeren permanent een zorgetiket moeten krijgen. De VVD wil dat zorg en ondersteuning zoveel mogelijk tijdelijk is en erop gericht dat het gezin of de jongere zelf weer de regie krijgt.

Kinderen en jongeren moeten de kans en de ruimte krijgen hun talenten te ontwikkelen. Voor veel kinderen die opgroeien in structurele armoede is dat vaak niet mogelijk. De VVD wil inzetten op het voorkomen dat kinderen in armoede moeten leven en luistert hierbij goed naar wat de kinderen en jongeren zelf willen.

Een manier om je te ontwikkelen en te leren is door te spelen en sporten. Daarom moeten er voldoende goede en veilige speelvoorzieningen in de wijken zijn. Voor kinderen met een beperking is het niet vanzelfsprekend dat zij mee kunnen doen omdat de meeste speelplaatsen ongeschikt zijn. De VVD wil dat bij alle speeltuinen die in de komende periode vervangen of aangepast worden, de speeltuin ook toegankelijk en geschikt wordt gemaakt voor kinderen met een beperking. Dit doen we in overleg met bijvoorbeeld Stichting Spoenk.